Despre oameni, locuri si imobiliare – Despre mine si imobiliare

A lucra în real estate mi se pare fascinant.Imi place! Îți voi povești și ție de ce. Am avut multe experiențe,am cunoscut tot felul de oameni,situatii amuzante,triste,absurde pe care le voi impartasi cu tine.Astazi nu mai avem timp sa citim.Eu nu am, dar încerc sa schimb ceva în acest sens! Un text lung nu este atractiv,nu primește multe like’uri dar este în regula,pentru ca nu despre asta e vorba. Pe lângă mici povestioare despre oameni în situatia de a cumpăra,vinde,inchiria imobile,iti voi impartasi din experiența mea în real estate!Iti voi oferi informații de care la un moment dat s-ar putea sa ai nevoie: cum sa vinzi sau sa îți inchiriezi singur un imobil,cum sa cumperi și la ce trebuie sa fi atent,ce trebuie să faci când,spre exemplu,chiriasul nu vrea sa plece din imobil, cum sa îți alegi,in cazul în care ai nevoie,brokerul imobiliar,notarul,etcRR1
Si pentru ca una din pasiunile mele este sa calatoresc,din cand in cand iti voi povesti si despre asta.

Sa începem cu mine, așa e corect! Acum câteva zile ma întreabă un client,un tip foarte ok pe care îl apreciez: Bai Razvane,dar tu întotdeauna ai fost corect?
Nu domnul M! Dar încerc sa recuperez!
Partea asta cu ”așa e corect”” am constientizat-o acum vreo 13 ani când am plecat de la o companie telecom la alta fără sa iau baza de clienți,desi plecam în vanzari.Cam toată lumea facea așa dar la momentul ăla am hotărât sa nu fac asta. De atunci am tot încercat sa merg pe un drum corect. De multe ori mi-a reușit ,de multe ori nu. Pana la urma a fi corect,in general,e o chestie subiectiva,dar sunt câteva principii universal valabile și unele pe care trebuie sa le stabilesti și sa le urmezi.Eu asta fac,in mod special în jobul meu de broker imobiliar!Chiar dacă la prima vedere pare ca pierd,in timp am avut numai de casigat!

De ce încep cu mine?! Nu veau sa scriu depre alții sau altele fără sa fiu și eu ”ïn lumina reflectoarelor”!

În afara de clasele I-IV, când am avut coronita,la generala,liceu și facultate am fost întotdeauna aproape ultimul! Razvan Radu și bam,linia de sfârșit!Am fost la clase de top,dar tot ultimul se numea ca sunt. Am învățat doar ceea ce îmi plăcea. Paradoxul este ca în 2001 când m-am angajat la Dialog (actualul Orange) eram mereu primul ,sau printre primii, în rapoarte.Cele mai multe apeluri/ora,cei mai mulțumiți clienți,etc.A fost un șoc și pentru mine,nu îmi venea sa cred,dar cifrele vorbeau. De la ultimul,am ajuns printre primii și mulți ani am continuat așa.Usor am făcut trecerea la vanzari directe,in alta companie. În prima luna aproape am dublat targetul.Cel mai bine locul 1,cel mai rău eram pe locul 3. Mult timp nu mi-am explicat de ce la școala am fost ultimul și la job primul dar nu îmi pasa,eram pe val! Odată cu oarece schimbari în cadrul companiei, și datorită rezultatelor mele, am ajuns manager de vanzari pe zona de Vest.Acum, cred ca la 28 de ani sa fi manager în vanzari e un pic cam devreme,chiar dacă ești cel mai bun agent de vanzari din echipa! Și nu ma refer la rezultate pentru ca si aici am fost tot primul.Ma refer la modul de abordare,la interacțiunea cu oamenii și la multe altele. A trebuit sa învăț experimentand,făcând greșeli.Am avut în fostul meu șef un bun exemplu dar reteta nu se aplica peste tot,trebuie adaptata.Cand ești șef te poți juca cu destinele oamenilor și asta cere în primul rând o experiența de viața. „”Suntem cu toții diferiți.Din fericire.”” Și asta trebuie să facem: sa înțelegem fiecare individ în parte și sa acționăm în consecinta,tinand cont de omul respectiv,de principiile noastre,de consecinte. În cei 5 ani de manageriat am învățat foarte multe,m-am dezvoltat personal și profesional. Și nu ma refer la multele cursuri de vanzari,tehnici de negociere,management și altele pe care le-am urmat. Experiența și capacitatea de a fi un bun profesionist nu le capeti din cursuri.Ele au rolul de a te face conștient de ceea ce deja știi ,de ceea ce ai în tine.Poti face cursuri în fiecare zi,tot restul vieții tale. Dacă nu ai în tine arta de a vinde,de a negocia,da a înțelege individul și NEVOILE lui,poti fi cel mult mediocru! În orice echipa de vanzari exista agenți foarte buni, urmati de cei care își realizeaza obiectivele și cei slabi.In echipele mele,starurile erau cei care intarziau la job,nu își făceau rapoartele la timp,nu respectau reguli.De ce erau No. 1? Aveau în ei arta de a vinde,de a cunoaște omul,de a îl simți, și ce este foarte important: le plăcea ceea ce fac!Se simteau bine la job!
Și cum orice lucru are un sfârșit,compania pentru care lucram a decis ceva restructurari și modificari de organigrama iar la începutul lui 2013 eu și mare parte din colegii mei am ales alte directii profesionale. Unii s-au întors în multinationale,altii la firme mai mici iar unii,printre care și eu,am ales calea antreprenoriatului.
Din punctul meu de vedere a fost cea mai buna decizie. Nu spun ca antreprenoriatul nu are provacarile sale.Cei care au făcut-o sau o fac,stiu ce înseamnă. Unul din ultimii mei șefi,manager național de vanzari,cu multă dezinvoltura a făcut o afirmatie foarte interesantă,care la momentul respectiv mi s-a părut socanta: „”Democratia se oprește la poarta multinationalei”” Așa este! O companie mare nu poate funcționa fără niște regului,proceduri. Cu cât organizatia este mai mare,cu atât reguluile sunt mai multe și mai stricte,altfel nu poate fi controlata. Nu faci ce vrei,nu spui ce vrei. Iar asta pentru starurile de care va vorbeam,cei care erau No 1 în clasament,inseamna moartea pasiunii!Probabil de aceea se ”sting”repede,dau randament maxim pe anumite perioade de timp după care pica. Este valabil și pentru midlle manageri. Ești pus intre ciocan și nicovala: echipa de vanzari,cu oamenii și nevoile lor și managementul companiei care are anumite obiective și tine cont în mod special de cifre și statistici. De aceea într-o companie mica sau ca antreprenor cu propria ta afacere, un om bun de vanzari cu o experiența bogata acumulată de-a lungul timpului poate reuși și se poate desfasura mult mai bine. Companiile mari sunt excelente în a te forma, a învața lucruri dar, dintr-un anumit punct ,trebuie sa te desprinzi. În caz contratr te poți plafona.
De ce real estate?! Prin 2012 a trebuit sa vindem apartamentul părinților și bineințeles am apelat la o agenție imobiliara. Nu aveam timp și nici nu cunoșteam industria. A fost horror. În 4 luni am schimbat 3 agenții. Pentru ca nu aveam încredere sa le las cheia, apartamentul fiind în el cu multe bunuri personale și necunoscand agenții, a trebuit sa vin de fiecare data la vizionari.Asa am constatat cât de neprofesionisti erau și cum îmi pierdeau timpul,nefurnizand informațiile corecte clientilor,brokeri fara abilitati de a vinde și negocia,etc. În final mi l-am vândut singur într-o săptămâna. Din aceasta experiența am rămas cu un gust amar fata de ceea ce însemna o agenție imobiliara dar și cu ideea ca e o nisa care ar putea fi exploatata.
Când am terminat cu multinationla,decizia a fost simpla: antreprenoriat în real estate! Cu soția și copilul de 1 an,câteva sute de euro în buzunar ramasi după finalizarea casei pe care mi-am construit-o,si cu un credit bancar corespunzator, am pornit cu mari emoții pe drumul asta.Desi presiunea financiara era imensa,mi-am promis un lucru: ca în ceea ce voi face,voi fi corect și profesionist! De data asta am făcut-o conștient. De-a lungul timpului am constatat ca orice rău făcut,mai devreme sau mai târziu se întoarce.Poate totul este doar în mintea mea,dar asta cred. Nu te poți aștepta ca atunci când arunci o piatra în apa,sa nu facă valuri!
În 6 ani de imobiliare asta am încercat sa fac și mi-a reușit. Sa fiu corect și profesionist,echidistant,sa nu înșel așteptările oamenilor.Si asta a mi-a adus satisfactii financiare și nu numai.
Unul din notarii cu care lucrez,o doamna în vârsta ,fosta judecatoare,cunoscuta și respectatata de majoritatea notarilor din Bucuresti le-a spus unor clienți în timpul unei tranzactii,calm si sobru: ” Sa știți ca Razvan este un băiat foarte cuminte,corect și profesionist”!A însemnat pentru mine mai mult decât toți bainii câștigați în ani de zile.Venind din parte unui om cu experiența enorma ,care a vazut poate sute de agenți imobiliari,a carui expertiza este valoroasa,a însemnat ca ceea ce mi-am propus mi-a reușit!Cand un client ,atunci cand îmi plătește onorariul, îmi mulțumește sincer pentru ca l-am ajutat,inseamna satisfactie profesională. Când un client care a vrut sa ”sara agentia”,ulterior vazand cât am contribuit la realizarea tranzactiei,imi trimite alți clienți ,inseamna satisfactie profesională! Satisfactie pe care într-o multinationala o poți obtine greu!
De aceea real estate,de aceea antreprenoriat ! De aceea îmi place!

%d bloggers like this: