Case mai mici, avantaje mai mari, costurile de reparație și întreținere proporționale cu suprafața locuinței

Case mai mici, avantaje mai mari, costuri de reparație și întreținere proporționale cu suprafața locuinței

Proprietarii caselor uriașe ridicate înainte de criză au învățat pe propria piele că spațiile mari pot aduce probleme și mai mari. Moda vilelor opulente din perioada de boom imobiliar a trecut, iar românii par să fie din ce în ce mai atenți la beneficiile locuințelor cu suprafețe reduse: nu doar prețul inițial, ci și costurile ulterioare (de mobilare, întreținere sau reparații) scad direct proporțional cu suprafața locuinței.

Visul de a deține un cămin cât mai spațios și cât mai mare nu mai este de actualitate. Inconvenientele economice întâmpinate în ultimii ani au reeducat clienții, atunci când vine vorba de propriul cămin: casele de dimensiuni impresionante nu mai au astăzi căutare, clienții sunt mult mai atenți la avantajele financiare pe care le aduce o locuință mai mică. Această tendință se observă atât pe plan internațional, cât și la noi în țară: potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, suprafața medie a construcțiilor rezidențiale a coborât cu mai bine de 10% în ultimul an.

Nu doar prețul, ci și costurile de reparații și întreținere scad direct proporțional cu suprafața locuinței

Mulți visează la un cămin extrem de spațios, acordând atenție doar avantajelor și fără a lua în calcul dezavantajele. Majoritatea proprietarilor consideră că singurul efort financiar se face la început, deoarece prețul de construcție sau de achiziție a unei locuințe supradimensionate este simțitor mai mare. Cei mai mulți neglijează să facă un calcul pe termen lung, astfel că ulterior se trezesc împovărați de facturile lunare sau de costurile de reparații.

Un alt avantaj de care se bucură, de obicei, proprietarii locuințelor micuțe este zona. Potrivit agenților imobiliari, cei mai mulți clienți au la dispoziție un buget limitat pentru a-și cumpăra o locuință și, în cele mai multe cazuri, trebuie să aleagă între două variante: un cămin mai mic aflat într-o zonă mai bine cotată sau o locuință mai mare amplasată într-un cartier mai îndepărtat de centru. Cei care aleg prima variantă cheltuiesc ulterior sume mai mici pe transportul lunar, întrucât tind să folosească mai puțin mașina și merg mai mult pe jos sau cu mijloacele de transport în comun.

Lecția anilor trecuți: suprafețele mari nu sunt întotdeauna mai bune

După anii de glorie ai sectorului construcțiilor, când băncile finanțau toate capriciile clienților, au venit vremuri în care calculele au devenit mai importante decât gusturile. Abia după ce rata la bancă și costurile de întreținere s-au transformat într-o adevărată povară pentru mulți proprietari, românii au început să își plănuiască mai atent întregul proces de achiziție a unei locuințe.
Sursa: www. media.imopedia.ro

%d bloggers like this: